De prijsverlagingen die Electrabel zal doorvoeren vanaf 1 januari lokken heel wat reacties uit. Test-Aankoop is blij met de aankondiging, maar nuanceert de korting. CREG vindt Electrabel 'nog niet goedkoop'.

 

Elektriciteits- en gasproducent Electrabel verlaagt vanaf januari zijn tarieven met 10 procent voor elektriciteit en met 16 procent voor gas. Velen reageren verheugd op de aankondiging, maar Test-Aankoop en de Commissie voor de Regulering voor de Elektriciteit en het Gas (CREG) nuanceren.

De CREG, de regulator voor de energiemarkt, zet kanttekeningen bij de prijsverlaging die Electrabel heeft aangekondigd. Volgens Guido Camps (foto) van de CREG zal Electrabel ook na deze prijsverlaging nog niet behoren tot de goedkopere leveranciers en zijn er nog altijd leveranciers met merkelijk lagere prijzen. Camps denkt wel dat de duurdere leveranciers zullen moeten volgen, wat volgens hem goed nieuws is voor de consument.

"Zeker en vast goed nieuws"

Test-Aankoop deelt de mening van de CREG. "Het nieuws dat Electrabel de prijzen laat dalen is zeker en vast goed nieuws", zegt Test-Aankoop. De consumentenorganisatie is blij dat de energiemarkt nooit zo actief was als nu.

"Door het verlies van 200.000 klanten voor elektriciteit en 145.000 voor gas moet Electrabel reageren. De consument vergelijkt meer dan ooit en bijvoorbeeld de afschaffing van de verbrekingsvergoeding zet druk op de markt."

Test-Aankoop is wel niet akkoord met de prijsverlaging die Electrabel heeft berekend.

Volgens Electrabel zou de prijsverlaging 200 tot 400 euro bedragen voor een gezin. Test-Aankoop houdt het bij 185 tot 230 euro per gezin en laat ook weten dat Electrabel nog altijd niet bij de goedkopere leveranciers zal behoren.

(belga)